8 years ago · Sofia Koufopoulou ·
Πότε και γιατί να μιλήσω σε ψυχολόγο και σε ποιον να απευθυνθώ
Πολλοί πιστεύουν ότι ο ψυχολόγος είναι «για τους τρελούς».. Γιατί να πάω σε ψυχολόγο, έχω πρόβλημα, είμαι τρελός;;;; Και γιατί να μιλήσω σε έναν άγνωστο και όχι στους φίλους μου;; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ο ψυχολόγος έχει μελετήσει την επιστήμη της ψυχολογίας δηλαδή τη συμπεριφορά, το συναίσθημα και τη σκέψη του ανθρώπου και έχει εκπαιδευτεί στο να ακούει προσεκτικά το θεραπευόμενο και με τις κατάλληλες τεχνικές που χρησιμοποιεί να τον βοηθήσει να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του και να διαχειρίζεται με τον κατάλληλο τρόπο τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται.
Και ποιος είναι ο ρόλος του ψυχολόγου;
Ο ψυχολόγος είναι παρών σε αυτό που βιώνει ο θεραπευόμενος εκείνη τη στιγμή και μέσω της συζήτησης τον βοηθάει να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και να δει από όλες τις πλευρές αυτό που τον απασχολεί. Ο ειδικός ψυχικής υγείας επομένως μπορεί να βοηθήσει κάποιον με κατάθλιψη ή με ψύχωση αλλά και κάποιον που μόλις έχασε τη δουλειά του και νιώθει αδιέξοδο, κάποιον που πήρε διαζύγιο και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί, κάποιον που βιώνει έντονο άγχος στην καθημερινότητα.
Ποια είναι λοιπόν η στιγμή που έχω ανάγκη τον ψυχολόγο;
Η στιγμή που νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει κανείς, ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο και δεν ξέρω τι να κάνω, ότι έντονα συναισθήματα με κατακλύζουν και δεν μπορώ να πάρω κάποιες αποφάσεις, η στιγμή που θέλω να αλλάξω κάτι στη ζωή μου, να κάνω την καθημερινότητά μου πιο όμορφη και να λειτουργώ με βάση αυτό που είμαι, τις επιθυμίες και τα όνειρά μου.
Ακόμη είναι σημαντικό να αναφερθεί η διαφορά του ψυχολόγου από τον ψυχίατρο.
Ο ψυχίατρος είναι γιατρός και μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία, όποιος ειδικός ψυχικής υγείας έχει λάβει εκπαίδευση μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του ψυχοθεραπευτή. Η μέθοδος που ακολουθεί ο κάθε θεραπευτής σχετίζεται με την εκπαίδευσή του. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας όπως η ψυχανάλυση, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση, η συστημική, η υπαρξιακή, η προσωποκεντρική, το ψυχόδραμα, η δραματοθεραπεία, η θεραπεία μέσω τέχνης κ.α. Ακόμη η θεραπεία διαχωρίζεται σε διάφορα είδη και με βάση τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στη συνεδρία όπως ατομική, ομαδική, θεραπεία ζεύγους και οικογενειακή θεραπεία. Όλες έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην αυτογνωσία και στην καλυτέρευση της καθημερινής του ζωής, είτε δίνοντας έμφαση στα παιδικά βιώματα ή στο παρόν, είτε εστιάζοντας στις σκέψεις ή το συναίσθημα, είτε στην εξερεύνηση του νοήματος της ζωής.
Συμπερασματικά, καλό είναι λοιπόν ο καθένας να επιλέγει το θεραπευτή με τη μέθοδο προσέγγισης που του ταιριάζει περισσότερο. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλες οι μέθοδοι στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα, την ψυχική υγεία του θεραπευόμενου.