[contact-form-7 id="78" title="Κλείστε ραντεβού..."]

Κλείστε ραντεβού...

...

Τηλέφωνο:
6947 834889

Email:
sophiek84@hotmail.com

Πώς θα βρω το νόημα της ζωής μου; Ένα πραγματικά υπέροχο κείμενο.

8 years ago · ·

Πώς θα βρω το νόημα της ζωής μου; Ένα πραγματικά υπέροχο κείμενο.

Επαφή με το βρέφος μέσα μας-επαφή με τη ζωή

Σοφία Κουφοπούλου

ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια

Πολλοί αναρωτιούνται ποιο το νόημα της ζωής. Τι νόημα να δώσω στη δική μου ζωή. Η απάντηση είναι να έρθω σε επαφή με την ίδια τη ζωή. Δηλ να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου, με το παιδί που έχω μέσα μου, με τη φύση μου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Απλά παρατηρήστε ένα βρέφος. Η παρατήρηση βρέφους μας φέρνει σε επαφή με το δικό μας βρέφος που έχουμε μέσα μας -αυτό αποτελεί και το στόχο της ψυχοθεραπείας, δηλαδή να έρθουμε σε επαφή με το δικό μας παιδί. Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι παιδί;Οι περισσότεροι ενήλικες νομίζω το έχουμε ξεχάσει, καθώς ενήλικας στις μέρες μας σημαίνει ευθύνες, υποχρεώσεις, βάρη, καθημερινό άγχος, φόβος, άμυνες, χρήση μόνο της λογικής, και τελικά απομόνωση, αποξένωση. Αντίθετα, παιδί σημαίνει αυθορμητισμός, δημιουργικότητα, απόλαυση της ζωής με όλες μου τις αισθήσεις, όταν μαθαίνω να περπατάω και πέφτω με πείσμα  ξανασηκώνομαι, προσπαθώ μέχρι να τα καταφέρω, μου αρέσει να παίζω μόνος μου αλλά απολαμβάνω να παίζω και με άλλους.

Παρατηρήστε σε ένα βρέφος τον τρόπο που κοιτάει τη μητέρα του, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας εάν κοιτούσε ο καθένας τον εαυτό του αλλά και τους άλλους με αυτή την αγάπη, το σεβασμό και την απόλυτη εμπιστοσύνη. Παρατηρήστε τη στιγμή της χαράς του βρέφους πόσο ευτυχισμένο είναι με τα απλά καθημερινά πράγματα όπως ένα αγαπημένο του τραγούδι, ή το αγαπημένο του παιχνίδι,  που δεν βαριέται κάνοντας την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση αλλά βρίσκει ενδιαφέρον σε αυτό που κάνει. Βασικό χαρακτηριστικό επίσης  της βρεφικής ηλικίας είναι η διάθεση για εξερεύνηση και ανακάλυψη καινούριων ερεθισμάτων. Με όλες τις αισθήσεις νιώθει τον αέρα που φυσάει το πρόσωπό του, ο κάθε ήχος, το κάθε αντικείμενο έχει αξία.

Πώς θα μπορούσε να τα θυμηθεί ο ενήλικας όλα αυτά και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο;; Ερχόμενος σε επαφή με τον εαυτό του, με τη φύση του, με τις δικές του μοναδικές ικανότητες, με δραστηριότητες που τον ευχαριστούν, μέσω της ουσιαστικής και ειλικρινής  επικοινωνίας με τον εαυτό του και τους άλλους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να φτάσει στο δικό του νόημα ζωής, στη δική του αλήθεια.

Η επαφή λοιπόν με ειδικό ψυχικής υγείας μας βοηθάει να πετάξουμε οτιδήποτε ψεύτικο από πάνω μας και να βρούμε την επαφή με τον εαυτό μας, με το παιδί που έχουμε όλοι μέσα μας, με την ίδια τη ζωή, με το λόγο της ύπαρξής μας. Να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής, να γευόμαστε, να ακούμε, να αισθανόμαστε, να μυρίζουμε- όλα με αυθόρμητο τρόπο, τη στιγμή που γίνονται, γιατί η ζωή είναι τώρα. Ας γίνει ο καθένας πρωταγωνιστής της δικής του ζωής, να γράψει το σενάριο και να τη ζήσει, μία φορά.

ΠΗΓΗ