3 years ago · Sofia Koufopoulou ·
Ο γιος του συντρόφου μου δεν θέλει να πηγαίνει στη μητέρα του
Ο σύντροφός μου έχει ένα παιδί 13 ετών από τον πρώτο του γάμο. Το παιδί το έχει εκείνος και η μητέρα του παιδιού έχει ξαναπαντρευτεί. Όμως το παιδί δεν θέλει να πηγαίνει στη μητέρα του διότι όπως λέει τον βάζει να φυλάει τα ετεροθαλή αδέρφια του, δηλαδή τα παιδιά που έκανε η μητέρα του με το δεύτερο σύζυγο και ότι στο σπίτι της έχει φασαρία. Επίσης δεν μιλάει καθόλου με τον πατριό του και παίζει όλη μέρα παιχνίδια στον υπολογιστή.
Μας έχει επίσης προβληματίσει που δεν έχει έναν σταθερό φίλο. Όποιο παιδάκι μας γνωρίζει… μετά ξαφνικά σταματά την παρέα.
Η μητέρα του παιδιού μετά το χωρισμό της με τον σύντροφό μου έκανε σχέσεις, τις οποίες γρήγορα τις δεχόταν σπίτι και συγκατοικούσαν… με το παιδάκι μέσα. Ίσως το παιδί να έχει και κάποια πικρία… Δεν ανοίγεται εύκολα… Τα τελευταία δύο χρόνια το έχει ο πατέρας… Όταν λοιπόν το παιδί αρνείται πεισματικά να πάει στη μητέρα, εκεί τι κάνει ο πατέρας… Ακούει το παιδί; Δεν πρέπει να συμβουλευτεί έναν παιδοψυχολόγο;
Αρχικά θα μπορούσε να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση με τη μητέρα του παιδιού για το πώς η ίδια νιώθει τη σχέση της με το παιδί και πως η ίδια αντιλαμβάνεται τη σχέση του παιδιού με τα ετεροθαλή αδέλφια του. Παράλληλα μιλώντας κ με το παιδί και δίνοντας του το χώρο να εκφραστεί περισσότερο, να περιγράψει ίσως κάποιο περιστατικό που δεν του άρεσε στο σπίτι, να μιλήσει για τη σχέση με τα αδέρφια του, θα διαμορφώσει μια καλύτερη εικόνα για το λόγο που το παιδί αρνείται να πάει στη μητέρα του. Είναι σημαντικό να ακούσουμε και να αποδεχτούμε τα όποια συναισθήματα του παιδιού και μαζί με το παιδί κατόπιν συζήτησης να αποφασίσετε για την επίσκεψη στη μητέρα του-εάν διατηρηθεί η παρούσα συχνότητα, διάρκεια. Μην ξεχνάμε επίσης την περίοδο της εφηβείας όπου το παιδί βιώνει εσωτερική ένταση και αυξάνονται οι συγκρούσεις με τους γονείς. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία και φυσικά τήρηση ορίων καθώς με αυτά νιώθουν ασφάλεια τα παιδιά.
Τέλος, εάν ο πατέρας νιώθει ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί την παρούσα συνθήκη θα βοηθούσε μια πιο προσωπική επαφή με ψυχολόγο ώστε να λάβει εξατομικευμένη υποστήριξη.